Tools

Contact door welkom-kaartjes
Niet alle ouders vinden de contactgegevens van de klastitularis of van het secretariaat. Dit kan eenvoudig opgelost worden door aan de kinderen welkom-kaartjes mee te geven waar de contactgegevens van de klastitularis of het secretariaat opstaan. Deze kaartjes zijn na het scannen van de QR-code ook beschikbaar in het Frans, Engels en Arabisch. Hier vindt u een welkom-poster en een welkom-kaartje
Contact via smartschool
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om zich in te loggen op smartschool. We proberen de ouders het inloggen op smartschool stap per stap uit te leggen in een stappenplan dat voorzien is van eenvoudige taal met veel afbeeldingen. Hier vindt u het stappenplan en een filmpje om in te loggen op smartschool.
Contact via de infobrochure
Het is belangrijk om als school een infobrochure te voorzien met de nodige informatie over de school. Zorg dat de infobrochure bestaat uit eenvoudige taal en er voldoende afbeeldingen zijn om de taal te ondersteunen. Hier vindt u de infobrochure van het stedelijk lyceum Lakbors. Wil jij ook bepaalde document snel omzetten in eenvoudige taal ondersteund met afbeeldingen? Dan vindt u hier de app lees simpel.

Feest buiten de schoolcontext
Er zijn heel veel drempels die ouders ondervinden waardoor ze niet tot bij de school geraken. Dit kan verholpen worden door een feest te organiseren dat zich niet op school bevindt. Door leerlingen te betrekken bij de organisatie zal de betrokkenheid bij de school verhoogd worden. De leerling kunnen bijvoorbeeld de flyers ontwerpen of hapjes voorzien Tijdens het feest kan er door de oudste leerlingen opvang voorzien worden voor jongere broers of zussen.
Eventuele belangrijke partners:
- KOOGO
- T' ANTWOORD vzw
- vzw VOEM
- buurthuis De Ark
- consulent onderwijs
- dienst gelijke kansen
- Stad Antwerpen
Hier vindt u een artikel over de aanpak van de GO-talentenschool in Turnhout.

Niveau 3: communicatie
Cultuurmarkt organiseren
De ouders worden uitgenodigd om deel te nemen en hun cultuur te delen. Er is een infokraampje van de school waar de ouders terecht kunnen. Lokale culturele verenigingen worden uitgenodigd om kraampjes op te zetten om informatie te verstrekken over hun activiteiten en evenementen. Hier vindt u het draaiboek voor de cultuurmarkt.
Helpende handen
Als ouders zich verbonden voelen met de school kan de school de talenten van de ouders inzetten om te helpen bij evenementen. Dit versterkt de ouderbetrokkenheid nog meer.
Niveau 1: contact
Contact bij het inschrijfmoment
Het inschrijfmoment is zeer belangrijk omdat dit meestal de eerste keer is dat er contact kan gemaakt worden met de ouder(s). Voorzie bijgevolg voldoende tijd om met de ouder(s) in gesprek te gaan. Uiteraard ligt de focus bij een inschrijfmoment op het kind maar verlies ook de ouders niet uit het oog. Maak duidelijk dat iedereen welkom is op de school. Mogelijke vragen om aan de ouder(s) te stellen. Wat heb jij als ouder nodig om je welkom te voelen in de school? Gaat het lukken om de boeken te bestellen? Lukt het om de boeken te betalen? …
Contact aan de schoolpoort
Groet leerlingen en ouders aan de schoolpoort. Dit is een eerste stap in het maken van contact. Ga korte gesprekken aan met de ouders om te laten zien dat je hiervoor openstaat.

Niveau 2: connectie
Tevredenheidsbevraging voor de ouders
In google forms kunnen de ouders op verschillende vragen beantwoorden rond hun tevredenheid over de school maar ook over hun participatie. Er wordt gevraagd naar de drempels die ouders eventueel ondervinden om bijvoorbeeld naar het oudercontact te komen. Door deze bevraging wordt aangetoond dat de feedback van de ouders waardevol is en dat er rekening mee gehouden wordt. De school kan aan de hand van de antwoorden de drempels die de ouders ondervinden gerichter aanpakken. Hier vindt u een tevredenheidsbevraging.

Opvang voorzien tijdens de proclamatie
Veel ouders komen niet naar de proclamatie van hun kind. Dit is vaak doordat er geen opvang is voor de broer(s) of zus(sen). De school kan opvang voorzien tijdens de proclamatie voor broer(s) of zus(sen) zodat de ouders deze drempel niet meer ondervinden.
